Luna asta s-a implinit un an de cand am deschis pentru prima data usile atelierului nostru, aici in Corbeanca. De atunci, Dolce by Vero a devenit un loc de intalnire intre oamenii pasionati de bunatati dulci si un prilej continuu de bucurie si sarbatoare pentru toti cei care au avut (sau si-au creat) motive sa savureze un dulce delicios.
De 3 ani cream, iar de 1 an ne si intalnim si in fata vitrinei incarcate, cu vizitatori bucurosi – copii, adulti sau bunici, toti la fel de nerabdatori sa-si primeasca dulcele ales. Tuturor acestor vizitatori (care s-au transformat repede in clienti, prieteni si promotori „Dolce by Vero Cobreanca”), le multumesc! E greu de spus sau de scris cate povesti si prajituri s-au creat intr-un an, dar am sa incerc :)
De la un candy bar, la o comunitate
Cand am decis sa deschidem o cofetarie in Corbeanca, primul nostru gand a fost sa servim o comunitate care apreciaza dulciurile naturale, facute din ingrediente simple si fine, imbinate cu stradanie dupa retete indelung cautate si testate.
Un loc pentru oamenii care vor sa savureze momentele importante. Sau pur si simplu sfarsitul unei zile grele, cu ceva bun si sanatos care sa le aduca zambetul pe buze.
Da, ne-am lovit si de replica „e prea scump”. Am privit neputincioasa persoane intrand si iesind repede din cofetarie pe motiv ca preturile sunt mari. Am respectat parerile tuturor, iar cu timpul au ramas doar cei care apreciau calitatea. Nu erau multi, dar se reintorceau des in atelier, iar ocazii si sarbatori se gaseau mereu ca sa revina sau sa ne recomande prietenilor, colegilor, vecinilor. Asa s-a dus vorba despre Dolce by Vero… din Corbeanca in Constanta. Apoi in Caracal, Brasov si multe alte orase unde am livrat cu grija candy bar-uri si torturi pentru evenimente private sau pentru restaurante care au adaugat in meniuri dulciurile noastre.
Un an de pofte implinite si savori dulci
Direct sau indirect, am fost partasi la sute (sau chiar mii) de evenimente! Bebelusi care au crescut odata cu noi (le-am fost alaturi cu tort si candy bar pentru botez, cu tort sau prajituri dupa fiecare luna de viata si tort la taierea motului), cupluri care s-au unit, aniversari, petreceri si cate si mai cate ocazii!
Momente speciale care n-au ramas nesarbatorite, ci i-a strans pe toti in jurul mesei la o poveste, asezonata cu o portie delicioasa de… Dolce by Vero.
3 ani sa ajungem la formula perfecta de macarons
S-au strans atat de multe amintiri speciale cu oameni mici si mari, incat uneori uit sirul orelor de munca, formarilor si experimentelor.
Am testat enorm: in atelier si la cursuri. Am combinat si uneori am stricat… pana ce am invatat. Mi-au trebuit 3 ani ca sa ajung la formula perfecta de macarons. Cred ca astea sunt secretele unui bun profesionist – perseverenta si pasiunea. Creativitatea vine din test.
Cea mai mare valoare mi-au adus-o tot clientii.
Am facut schimburi de retete – celebrul tort egiptean il facem dupa reteta Andrei (care a fost la noi in practica), iar prajitura Indiana (din frisca naturala si biscuiti facuti tot de noi), o datoram Adrianei, care ne-a adus reteta. Ambele fete au acum atelierele lor.
Intre timp am renuntat la unele retete si produse, si chiar si asa, „caietul” Dolce by Vero cuprinde acum in jur de 40 de retete si combinatii de torturi si 60 de varietati de prajituri. Practic, vreo suta. Un centenar si aici, as indrazni sa zic :)
Atelierul e tinut „in viata” de oameni si de bucuriile lor.
Cand clientii ne-au cerut deserturi clasice, „ca in copilariile lor”, nu am ezistat sa le facem, cu toate ca specificul nostru nu e neaparat orientat spre “traditional”.
Asa se face ca in primavara, cand o doamna ne-a trecut pragul atelierului in cautare de savarine „bune cum se faceau odata”,ne-am mobilizat si am inceput si noi cautarile. Bunicul dansei fusese cofetar in Cluj in urma cu ceva ani. Erau vremurile in care nu existau atatea prafuri si inlocuitori, iar savarinele aveau cu totul alt gust. Ne-a luat doua luni sa cautam, sa testam si sa reusim sa facem savarinele savuroase, bine insiroapate si cu frisca proaspata, „asa cum se faceau odata”. Au urmat si amandine, saratelele, placinte si nuci coapte cu crema, toate facute “de dor”.
Pentru noi, adevaratele „picanterii” au fost sa reproducem deserturi „ca la mama acasa”. Deserturi arhicunoscute pe care le gasesti in majoritatea cofetariilor, dar care rar surprind gustul ALA pe care ni-l amintim precis.
N-a fost numai lapte si miere
Si nu ma refer la ingrediente :) Am avut constant grijile oricarui antreprenor care isi dedica viata pentru a construi intr-un mediu deloc prietenos sau stabil. Lipsa timpului, sacrificiile si fuga dupa oameni buni (care sunt din ce in ce mai greu de gasit) m-au urmarit tot anul.
Nu vreau sa descriu acesta calatorie ca pe un basm cu printese si unicorni. Nu urmaresc nici sa va motivez sa va urmati pasiunea, luand calea antreprenoritatului. Calea asta cere drept “combustibil” nopti, weekend-uri, sarbatori, vacante – timp personal si timp pentru familie.
Da, compenseaza cu motivatia si aprecierea clientilor cunoscatori si educati. Oameni care inteleg ce inseamna ingrediente naturale si ce presupune munca pe care o facen zi de zi. Adica efortul si integritatea de a darui produse de calitate fara sa intram in ispita ingredientelor ” din plastic”, de dragul profitului.
Bilantul anului in care am crescut mai ceva ca un cozonac bun
Facand un bilant „contabil”, ca tot faceam asta inainte, iar azi suntem si in perioada cu pricina (stiu contabilii mai bine ce inseamna 25 ale lunii), imi vin in minte nu cifre si cantitati, ci momente care ne-au dovedit ca suntem pe drumul cel bun.
Fara sa vorbim de sutele de oameni pe care i-am servit si miile de invitati care s-au bucurat cand torturile, candy bar-urile sau prajiturile noastre au fost „vedete” pret de cateva clipe pe mesele sarbatoritilor, au fost si cateva ocazii in acest an, cand „Dolce by Vero” a fost si pe micile ecrane :)
Asadar :)
Am aparut in emisiunea „Asta-i Romania” pe Kanal D
https://www.facebook.com/DolceByVero/videos/347144186031829/
Am fost parteneri BT Mic
https://www.facebook.com/DolceByVero/videos/254259718617346/?t=1
Am avut parte de o vizita de lucru „ca la carte” facuta de Geanina Corondan si difuzata pe TVR
Legatura noastra cu Geanina nu e de ieri-de azi. De cand a gustat dulciurile noastre, ne-a ramas clienta fidela. Cateva luni mai tarziu avea sa faca o „vizita de lucru” la atelierul Dolce by Vero Corbeanca.
Iata si comentariul original pe care ni l-a scris, dupa prima intalnire in atelier:
“Hai s-o spunem pe sleau. Gusti un Dolce by Vero si gata, ti-ai descoperit in sfarsit sursa preferata de dulciuri. Daca ar fi posibil sa-i trecem pe politicieni prin laboratorul Vero, ar deveni niste dulci si buni. Mancati ar fi…” (Geanina Corondan).
Un tort Dolce by Vero a fost vedeta intr-o telenovela marca Antena 1 (Fructul Oprit)
Prajiturile noastre au aparut intr-o reclama la bijuterii (Tria Alfa)
Cum am petrecut pe 10 noiembrie?
La fix un an de cand deschideam pentru prima data usa atelierului, am decis sa sarbatorim asa cum se cade, si cum stim cel mai bine. Cu oameni dragi, clienti mai vechi sau curiosi dornici sa ni se alature si tort din partea casei.
Intrebata de una dintre clientele mele cum ma simt si ce-mi doresc acum, „la un an de Dolce by Vero”, mi-am dat seama ca satisfactia muncii mele vine de la oameni – clienti, colegi, practicanti. Lor, imi doresc sa ofer aceeasi calitate. Povestile pe care le-am scris, cu ciocolata (pe torturi) sau cuvinte (in discutiile dinaintea oricarei comenzi), ocupa un loc special in sufletul meu. Si ei m-au rasplatit de multe ori cu mesaje frumoase si aprecieri:
„Ce faceti voi aici nu e din Romania!” , „N-am mai intalnit gustul asta atat de bun”
Vom crea in continuare dulciuri de calitate si vom inova pentru ca ne place sa ii surprindem pe cei dragi :) Nu am de gand sa renunt e conceptul de atelier (nu fabrica!), nici la ingedientele naturale. Cat despre decoruri, cred ca a fost abia inceputul. Sa ne vedem cu bine multi ani de acum inainte!
Cu recunostinta, Vero