Preloader

Dolce By Vero

+40 723 888 777
office@dolcebyvero.ro VINO IN SHOWROOM

URMARESTE-NE PE INSTAGRAM

sau ne poti gasi si pe…

Blog

In cautarea tortului perfect – Tips & tricks ca sa alegi bine, indiferent de eveniment

Sa alegi tortul pentru un eveniment fericit ar trebui sa fie o placere si un prilej de bucurie. Insa cu cat evenimentul e mare si mai important, si numarul invitatilor creste, apare o oarecare presiune – de timp, de bani, de gust, de… cum sa fie?

Asa ca, am strans laolalta povestile si experientele miilor de torturi preparate, si am  formulat 5 recomandari, ca sa stii sa alegi tortul perfect.

Recomandarile sunt valabile indiferent ca alegi sa comanzi sau nu un tort Dolce by Vero: sa gasesti gustul ideal, sa iti ajunga pentru toti invitatii, sa arate exact asa cum ai visat, si sa ajunga in locatie si in farfurii intact 🙂

1. Pentru cine e si cu ce ocazie?

Gandeste-te: ce ar manca toata lumea? Poate ca mango si fructul pasiunii pare foarte tentant pentru tine, insa invitatilor tai le-ar placea? Cand ai de ales intre 15 variante de mousse-uri (cum se intampla la noi in atelier), decizia devine si mai complicata…

Asa ca cel mai bine e sa programezi inainte o degustare si testezi mai multe sortimente.

Dupa  mii de  torturi preparate sunt convinsa ca la Dolce by Vero, “castigatorul” este cel cu mousse de ciocolata alba si neagra cu insertie de visine sub forma de jeleu. E combinatia care ii impaca si pe ciocolatosii clasici, si pe cei care prefera gustul ciocolatei albe, si include si gustul fresh-acrisor de visina. Deci… el e alesul pentru care garantam (eu si cei care l-au comandat).

P.S: Nu ai cum sa dai gres cu el, indiferent cat de pretentiosi sunt invitatii tai.

De ce mousse si nu crema? Pentru ca… nu prea ai cum sa faci un tort spectaculos din creme. Cremele de usuca si… sunt la fel de “in voga” ca blaturile insiropate cu compot de acum 15-20 de ani…

 

2.  Cati invitati ai?

Cat de mare sa fie? O portie potrivita de tort are intre 130 si 150g. Potrivit = suficient incat sa te saturi (nici sa se umfli, nici sa tanjesti dupa inca o lingurita) si ca felia sa stea dreapta in farfurie.  Odata asezata pe farfurie, felia de tort ar trebui sa pastreze aspectul de „ca in vitrina”, nu sa fie servita rasturnata sau rupta.

tort personalizat copii si nunta

Astfel, pentru 100 de invitati x 130 g/ persoana (sau 150 g, daca-i stii mai mancaciosi), iti recomand un tort de aproximativ 13 kg.

Foarte important: nu te zgarci! Am mai auzit „vreau un tort mic, dar nu pentru toti… ca lumea pleaca”.

Si… ce te faci daca stau? i-am intrebat. Ce faci daca petrecerea iese atat de bine incat toti invitatii raman pana la final, iar tu constati ca nu ai tort pentru toata lumea?

Apoi, si daca ramane…. e tort (si inca unul foarte bun).  Cu singuranta prietenii apropiati si familia se vor bucura daca mai primesc inca o portie, a doua zi.

Cat de mult e… prea mult?

Nu recomandam un tort etajat mai mare de 17 kg. In general, torturile foarte mari (peste 5 etaje), sunt de fapt machete (un suport imbracat in partea de jos in zahar), cu tortul „real” sus.

Imagineaza-ti ca peste o prajitura mai pui 4 prajituri. Cam cum sta ultima? Hmm…

Pentru asamblare, noi ne folosim de bete de bambus si carton, ca tortul sa se mentina excelent. Pasta de zahar imbraca mousse-urile foarte foarte bine si ofera rezistenta etajarii.

3. Cum vrei sa arate?tort personalizat copii

Aici lucrurile sunt mai simple. Majoritatea celor care comanda un tort, stiu deja cum vor sa arate. S-au inspirat de pe net sau pur si simplu isi doresc ca  tortul sa le spuna povestea (intamplari, lucruri care ii reprezinta). In privinta torturilor pentru copii, intotdeauna exista un trend – cei mici vad la alte petreceri de copii ce “se poarta” si vor “la fel la fel”. A fost o vreme in care faceam balerine “pe banda”. Lucrurile se complica putin la compozitie – ce vor copiii (ciocolataaaa) nu prea corespunde cu ce vor parintii  (numai fructe daca s-ar putea)…

Asa ca si aici se aplica regula despre care povesteam la inceput:  mousse de ciocolata neagra + ciocolata alba si insertie de fructe (best choice)

Cat despre decoruri… copiii sunt cei care ne surprind de fiecare data si ne reamintesc de frumusetea si nebunia copilariei.  Recent, o fetita de 11 ani si-a dorit un tort personalizat cu Minecraft.

… Si l-am facut 🙂

Am descoperit ca dupa aproximativ 3 anisori, copilul stie sa aleaga si singur.

tort personalizat copiiDaca tot e ziua lui si comanzi un tort special,  fa-i o bucurie si lasa-l pe el sa decida ce vrea.

Cum e cu personajele?

Am invatat personaje, din mers. Le studiem si le intelegem, apoi le cream din pasta de zahar.

Pentru ca e usor de modelat, pasta de zahar ne permite sa punem in aplicare orice idee. In plus, rezista la caldura si protejeaza foarte bine mousse-ul. Nu e nevoie sa o mancati si nici nu recomandam. E partea de decor – comestibila, dar totusi din zahar.

4. Unde va sta?

Gandeste-te intotdeauna si la calatoria tortului. Unde va fi depozitat inainte de a fi servit, pe ce va fi expus cand va fi adus in fata invitatilor? Am livrat zeci de torturi la 23.30 pentru a fi siguri ca le mentinem proaspete (locatia unde avea loc evenimentul nu dispunea de o camera frigorifica).

5. Tort ieftin vs. Tort scump

Multa lume s-a obisnuit ca tortul sa fie inclus in meniurile restaurantelor – mai putin stres, mai ieftin, mai rapid. Ei bine, tortul ar trebui sa fie momentul ala “wow” care desavarseste petrecerea, si incheie ospatul. Alege calitatea.

Calitatea chiar o platesti – cu timp sau cu bani, ori cu amandoua. Cred ca ai remarcat asta la hainele pe care le porti, la  mancarea pe care o cumperi, in locurile pe care le frecventezi.  E drept, uneori platesti brandul si te pacalesti, dar cea mai buna proba o faci intotdeauna practic. Iar la prajituri e cel mai usor. Vii la degustare si te convingi in 10 minute daca merita sau nu.

tort personalizat copii

Indiferent cat de bun e tortul, asta e abia pasul 2. Prima impresie si primul WOW, vin din decor.

Sunt oameni care nu inteleg de ce decorul se plateste separat. Pentru ca un decor extraordinar inseamna munca in plus. Migala, rabdare, atentie.  Toti iubim super-decorurile dar nu oricine e dispus sa plateasca.

Categoric decorul merita. E momentul de bucurie maxima si amintirea care ramane – „La ziua mea am avut un tort cu Alba-ca-Zapada… sau cu Elsa… sau cu Minecraft”. Copiii nu uita asta.

 

Cum le facem si in cat timp?

Pana sa ajungi la perfectiune pierzi si timp, si bani. La fel ca in multe alte domenii, pana nu exersezi, gresesti, strici si o iei de la capat, nu iti iese treaba. Pana nu strici sute de kg de zahar, nu ti se da mana sa modelezi ceva care sa semene cu realitatea 🙂

Pentru tortul-balerina am muncit4 ore jumate. Volanele din fustita au fost facute unul cate unul si asezate usor, pe rand.  Crearea unui tort poate dura si 2 zile – o zi in care il preparam si o alta in tort personalizat copiicare cream si asamblam decorul.

Distractia cea mai mare? Intotdeauna deadline-ul bate la usa. Nu ai cum sa faci tortul de joi pentru sambata seara (ingredientele naturale ne obliga sa preparam tortul cat mai aproape de momentul in care va fi servit).

In plus, decorurile nu rezista zile intregi, asa ca de multe ori daca evenimentul are loc la 10 dimineata, noi ne trezim la 4. Sau nu dormim deloc.

Esti cam tot timpul pe ultima suta de metri. Nu pentru ca vrei, ci pentru ca nu ai cum altfel. De asta functionam in regim de atelier – doar pe baza de comanda, pentru a fi siguri ca livram doar produse proaspate.

Povestea unui tort personalizat incepe de la ideea celui care comanda, apoi se continua la noi in atelier, si in final pe mesele invitatilor.

Un tort personalizat inseamna mai mult decat continut si decor. E emotie si stare. De fiecare data cand cineva bate la usa atelierului pentru o comanda de tort, stim ca incepe o noua calatorie. Iar zilele astea am fost… in cautarea lui Nemo 🙂

 

Scrie-ne parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.