Preloader

Dolce By Vero

+40 723 888 777
office@dolcebyvero.ro VINO IN SHOWROOM

URMARESTE-NE PE INSTAGRAM

sau ne poti gasi si pe…

Blog

vitrina dolce by vero

Aveti vreun dulce gluten FREE?

 

Acum ca ne-am cunoscut mai bine si stiti povestea, inceputurile  si ingredientele Dolce by Vero Atelier, poate-i momentul sa trecem mai departe 🙂

Ei bine, va spun din start ca  povestea cu ingredientele potrivite nu se sfarseste niciodata. Doar suntem artizani. O data, pentru ca simt deseori nevoia sa testez si sa ma joc cu ingredientele ca sa creez ceva nou… si mai deosebit. Apoi, pentru ca si clientii ne provoaca in mod constant sa schimbam, ajustam, reinventam.

Pretentiosi si cu gusturi bune, clientii nostri ne pun pe ganduri, dar ne si inspira… de la ingrediente pana la decor. Am sa va povestesc intr-o zi cum e cu decorurile, insa pana atunci ramanem la baza… adica la ingrediente! Zilele trecute, pe pagina de facebook Dolce by Vero, am gasit mesajul de mai jos. Pentru ca subiectul e de interes, am decis ca cel mai bine ar fi sa fac raspunsul public.

„Incep prin a va dori mult succes in minunatul si dulce drum pe care ati pornit! As fi devenit cu siguranta clienta dvs. fidela daca nu as fi aflat in urma cu aproape un an ca am intoleranta la gluten (boala celiaca). Exista cumva si vreun dulce Gluten free in galantarul dvs.? Evident trebuie exclus si riscul contaminarii accidentale, chiar daca ingredientele ar fi safe (…).”

Am primit de-a lungul timpului intrebari despre produsele pe care le fac: daca pot face deserturi fara zahar, fara gluten, fara ou, de post.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa studiez toate aceste situatii, din dorinta de a servi cat mai bine fiecare client. Stiu cat de important e ca atunci cand iti doresti ceva, cineva sa faca lucrurile sa se intample.

Din pacate, in piata toate aceste “free” sunt mai mult chestiuni legate de marketing. Este aproape imposibil pentru un producator de deserturi cu ingrediente “clasice” sa faca si deserturi fara gluten, de exemplu, fara a exista riscul contaminarii incrucisate.

Care sunt conditiile pentru a face un dulce gluten free?

Primul lucru care ar trebui sa existe intr-un laborator care produce deserturi gluten free ar fi spatiile separate de depozitare pentru materia prima si pentru produsele finite. Productia clasica ar trebui oprita. Apoi, totul spalat si curatat. Abia dupa ce acesti pasi au fost realizati, ar putea incepe productia pentru un desert gluten free. Odata realizate, dulciurile ar trebui expuse intr-o vitrina separata.

Raspunsul meu vine dupa discutii cu medici, nutritionisti, si furnizori de astfel de ingrediente speciale. Iar concluzia e ca Dolce by Vero nu poate crea produse gluten free, care sa fie sigure pentru consumul clientilor cu astfel de restrictii.

prajitura pavlova dolce by vero

 

Ceva asemanator se intampla si cu produsele sugar free. Avem clienti care ne cer sa renuntam la zahar pentru diversi inlocuitori. Teoria si recomandarea medicilor o stim cu totii: sa evitam zaharul, grasimile, faina alba…

Cred insa ca mai periculos decat un dulce cu zahar e o prajitura cu grasimi si prafuri. Sau un pachet de biscuiti din comert. La fel cum cred (si incerc sa demonstrez) ca nu-i de gluma cu gluten free, sugar free si alte „free”-uri.  Cat priveste zaharul, lucrurile sunt mai complexe decat par, iar substituentii sai nu sunt intotdeauna o alegere mai sanatoasa.

Pentru ca problema zaharului e mult mai comuna, mi-a venit ideea sa apelez la un medic nutritionist care sa ne povesteasca despre alternative si solutii sanatoase.

 

Asa ca, zilele astea, pe langa prajituri, mai „coacem” si un interviu pentru cei care isi doresc si un stil de viata sanatos, si un desert bun 🙂

Pe curand!

Vero

 

 

 

Scrie-ne parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.